A légtisztítás, levegő fertőtlenítés

A légtisztítás, levegő fertőtlenítés

A légtisztítás, levegő fertőtlenítés

A betegségek és fertőzések megelőzéséhez nagy hangsúlyt kell fektetni a fertőtlenítésre. Sajnos ennek jelentősége 2020-ban jóval hangsúlyosabb, mint korábban bármikor. Fertőtleníteni egy háztartásban sokféleképpen lehet, egyrészt a használati tárgyak és eszközök felületeit különböző anyagok, törlőkendők és spray-k segítségével. Ez a módszer általánosan elterjedt. Ugyancsak felületi fertőtlenítés, amikor bőrünket különféle gélek és zselék segítségével tisztítjuk. Ez általában akkor fordul elő, amikor tömegközlekedésen utazunk vagy olyan helyen tartózkodunk, amely tisztasága nem kifejezetten magas színvonalú. Beteg személlyel való érintkezés után is érdemes a kezeinket fertőtleníteni, így képesek vagyunk meggátolni a kórokozók terjedését. A sebeink-, sérüléseink fertőtlenítésével pedig – természetesen az arra alkalmas anyagok és szerek segítségével - eredményesen tudjuk megakadályozni a kórokozók bejutását a szervezetünkbe.

Azonban a legtöbb kórokozó és mikroba a levegőn keresztül terjed, ennek következtében az egyik leghatékonyabb módja a fertőtlenítésnek a légtisztítás, azaz a levegő fertőtlenítés. A folyamatot többféleképpen lehet végrehajtani. Egyrészt célszerű gyakran, hosszú ideig szellőztetni a helyiségeket vagy ablakon keresztül vagy különböző szellőzőrendszerek segítségével. Ez azonban nem minden évszakban elegendő vagy lehetséges. Ennek kiküszöbölésére fejlesztették ki a légtisztító berendezéseket.

Ezek az eszközök többfélék lehetnek. Az egyik legfontosabb és leghatékonyabb módszere a légfertőtlenítésnek az UV-C technológián alapul. Ez az ózongenerátorhoz hasonlóan a szerkezeten keresztül folyamatosan keringeti a levegőt, azonban ebben az esetben a szerkezetben lévő nagy hatásfokú UV sugárzó végzi a fertőtlenítést, köszönhető annak, hogy az ultraibolya sugárzás másodpercek alatt képes ártalmatlanítani a vírusokat.

A technológiát kellő elővigyázatossággal és óvatosan szabad alkalmazni, ugyanis az ultraibolya sugárzás káros hatással van az emberi szervezetre is, a bőrre és a szemre. Körültekintően használva - a sugárzó UV csöveket megfelelően árnyékolva - felületek fertőtlenítésére is alkalmas (a védőfelszerelések, különösen az UV-C szűrő szemüveg viselése kötelező). –Ezt a technológiát az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Népegészségügyi központ is támogatja.

Az UV-C légfertőtlenítőt - különböző szűrők segítségével – kombinálhatjuk a levegőben keringő egyéb káros anyagok eltávolítására is (a pollen-, a por- és a baktérium arányát is csökkenthetjük). Ugyancsak hatékony megoldást jelentenek az ózongenerátorok, melyek – amint az a nevükből kiderül – ózon segítségével tudják fertőtleníti egy helyiség légterét. Ezt úgy érik el, hogy a szerkezeten keresztül keringetik a levegőt, miközben a benne lévő oxigén környezeti nyomáson nagyfeszültségű elektródák segítségével ózonná alakul, ami különösen káros a különböző vírusokra, baktériumokra nézve, így elpusztítja azokat. Azonban vigyáznunk kell, hiszen az ózon káros a mi egészségünkre is, különösen a tüdőnkre, így nem ajánlatott egy működő ózongenerátorral egy légtérben tartózkodni.

A koronavírus miatt még fontosabb az elővigyázatosság, óvjuk a környezetünkben élőket! Tegyünk meg mindent, hogy a különböző kórokozók ne terjedhessenek!

Keresés
Legfrissebb bejegyzések
Archívum